Musikk i Innlandet
Barokksolistene

BBC-premiére med Bjarte Eike og Barokksolistene

Pressemelding: Søndag er det duket for BBC-premiére med filmen «The Alehouse Sessions» med kunstnerisk leder og fiolinist Bjarte Eike og Barokksolistene.

«One of music’s most exhilarating, anarchic projects».

The Sunday Times

Filmen gir seerne en unik musikalsk historiefortelling, filmet i hjertet av London. The Alehouse Sessions har sin helt egen signatur og historiske bakgrunn, utviklet av Bjarte Eike. Eike er opprinnelig fra Gjøvik og er kunstnerisk leder og fiolinist i ensemblet Barokksolistene. Barokksolistene startet han i 2005.

Med sin blanding av fele- og ensemblespill, sang, dans, improvisasjon og spontan dialog med publikum, bringer Bjarte Eike og the Alehouse Boys fortiden inn i nåtiden med dette konseptet.

— Musikk i Innlandet følger musikkbransjen tett og er en pådriver for musikkens verdier, mening og effekt. Det er med stor glede Musikk i Innlandet har gått inn som co-produsent i samarbeid med BBC for filmen «The Alehouse Sessions», sier Solbjørg Tveiten, kunstnerisk leder for Musikk i Innlandet.

— Det er en ære for Musikk i Innlandet å få bidra i denne musikalske lytte og seer-opplevelsen. Dette er et energisk, lekent, alvorlig og lystig møte med Bjarte Eike og Barokksolistene.

Med enormt musikalske overskudd forteller de historier som får meg til å både le, gråte, danse og synge. Historien og historiefortellingen til Barokksolistene beveger meg. The Alehouse Sessions tar oss med til 1600-tallets London og forteller historier om hvordan all kreativitet ble forsøkt dempet, med forbud mot musikk og teaterkunst.

Og om hvordan dette førte arbeidsløse hoffmusikere og lokalbefolkning sammen; møter som skapte mengder av fantastisk musikk med utgangspunkt fra to verdener. Historien vil alltid gjenta seg. Derfor er historien bak The Alehouse Sessions aktuell også i dag.

Vi trenger å bli minnet om at sensur av musikk fortsatt skjer flere steder i verden, og at mange musikere lever i frykt hver eneste dag.

Om filmens BBC-premiére uttaler Dominic Best, regissør for BBC;

— Helt siden jeg først hørte Bjarte Eike og Barokksolistene har jeg ønsket å lage en film med dem, musikken deres er umiddelbar og helt hjertevarm. Det fine med film er at du kan fange musikk på uventede og forfriskende måter.

Å ta disse gutta av scenen og sette dem inn i en eldgammel London-pub med levende lys var en mulighet for full fordypning som vi ikke kunne avslå. De forvandler disse strålende, eldgamle verkene til noe meningsfullt for dagens ører. Resultatet er en sann feiring; av dette repertoaret, av deres virtuositet og kraften i deres musikkskaping til å inngyte stor glede.

Følg dekningen i BBCs kanaler: twitterfacebookinstagram

Om filmens BBC-premiére uttaler Bjarte Eike;

— The Alehouse Sessions er et prosjekt som jeg har fått lov utvikle på, leke med og presentere i utrolig mange versjoner siden jeg først fikk ideen i 2007. Det tar utgangspunkt i historiske begivenheter i engelsk historie – tilbake til en tid da teatre og musikksteder ble stengt- og musikere/kunstnerne måtte finne alternative måter – og steder – å uttrykke seg på.

De måtte inn på vertshusene, pubene for å få spilt, sunget og danset. Dette historiske bakteppet, med alle de mulighetene det gir for å blande musikalske sjangre, historiefortellinger, improvisasjon og invitere publikum med på fest – har vært en fantastisk lekeplass for meg og mine utrolige medmusikanter i Barokksolistene.

Alle har jo et forhold til puben, og det den representerer – klasse, kjønn, rase, formue osv spiller ingen rolle i dette rommet – her handler det om å møtes, drikke, sladre og ha det gøy.

Det at nettopp dette prosjektet har fått så mye respons blant publikum og presse i England med flere opptredener i Shakespear’s Globe teater, åpning av sesongen for Southbank Center, være gjester på titalls radioprogrammer, er jo ekstra gøy.

Bjarte om BBC film;

— Når da den fantastiske musikk-film skaperen Dominic Best kontaktet meg og spurte om vi skulle lage en film om Alehouse prosjektet, sa jeg selvfølgelig ja med det samme. Han pitchet prosjektet til BBC, som utrolig nok likte ideen!

Som en enkel gutt fra Gjøvik, føler jeg meg mildt sagt ganske så ydmyk over å få lov til å være vertskap og musikalsk autoritet i fortellingen om engelsk musikk og deler av dens historie – på selveste BBC – flaggskipet i den engelske public service!

Jeg er utrolig fornøyd med resultatet – i løpet av en times film, klarer vi å presentere essensen av hva prosjektet handler om: Utrolige, lekende, morsomme og fantastiske musikere, begeistret publikum – i alle aldre og fra flere deler av samfunnet. Uformelt, men med høy musikalsk kvalitet i høysetet. Overraskelser og rørende moment om hverandre.

Om samarbeid med Musikk i Innlandet;

— I forbindelse med BBC-filmen rakte vi ut til MII, som syntes at prosjektet var såpass spennende at de gikk inn med avgjørende ressurser til produksjonen. Uten MII hadde det dermed ikke vært mulig å få ferdigstilt filmen, så det ser jeg på som tegn på et godt og fruktbart samarbeide i årene fremover.

Om planer fremover;

— Jeg, og vi i Barokksolistene kommer til å utvikle videre på Alehouse-prosjektet. Til nå har vi mange timer med repertoar, og jeg har mange ideer til videreutvikling. I tillegg finnes det allerede prosjekter som er direkte relatert til Alehouse: “The Playhouse Sessions» – nyeste plate, som også kommer på LP og i Dolby Atmos. Produsert i Klokkereint Studio på Gjøvik.

«The Nordic [Alehouse] Sessions», med bl.a. Bellmann og hardingefele på menyen har akkurat vært på en lang Sverige-turné. «Purcell’s Playground», som er et komponistportrett av Henry Purcell – særlig godt egnet til mere klassiske musikkarrangører.

Alle disse kan utføres av stort sett de samme musikerne som er med i Alehouse-programmet, og kan enten presenteres sammen med Alehouse, eller jeg kan sjonglere med form og innhold.

I sommer venter det en rekke festivaler blant annet i Tyskland. Der skal vi inn og spille Alehouse på hovedscenen i Elbphilharmonien i Hamburg – og så skal vi lage vår egen versjon av operaen Dido og Aeneas, samt være vertskap for en festival i Esbjerg Danmark. I september og oktober blir det norgesturné (Trondheim, Bergen, Rudi Gard, Oslo m.m.). 2024 og 2025 byr på planer om lengre turneer utenfor Europa.

Styreleder i Musikk i Innlandet, Randi Eek Thorsen, sier;

— Det er flott at Musikk i Innlandet markerer seg, også utenfor egen region, så raskt. At vi har en kvalitet som gjør at vi blir co-produsent på en BBC-produksjon om Bjarte Eike og Barokksolistene er rett og slett stas!

Dette er jo nettopp en av Musikk i Innlandets oppgaver; Å løfte fram våre egne, store musikere både overfor oss selv og for omverdenen.

Bjarte Eike +4520607268 / b.eike@icloud.com
Dominic Best +447976285066 / dom@adlibproductions.com
Solbjørg Tveiten +4797549941 / solbjorg@musikkinnlandet.no

Alle foto: Elisabeth Nord / Musikk i Innlandet