Musikk i Innlandet samarbeider med Kultivator om en fabulerende konsertforestilling som tar opp de store spørsmålene i livet og hvor vanskelig det er å være menneske.
En ung mann forteller oss om livet sitt. Et helt vanlig liv som han har rota til. Hvorfor får han det ikke til? Hvor gikk det galt, og hvorfor var det akkurat han som kløna det til? Eller var det livet som kløna det til for ham? For hvis livet er så vanskelig, så kan det da ikke være hans skyld at han ikke fikk det til?
De aller fleste kjenner den snikende følelsen av å ikke være god nok. Å ikke strekke til. Alt for mange unge i dag bærer disse følelsene med seg hver dag. Viktige følelser, men også farlige følelser. Forventninger om hvordan man skal se ut, hvordan ta plass, hvordan opptre og kravet om evig lykke kan være kvelende. Da gis livet liten plass og alt for lite rom for å lære.
For skal man lære å være menneske gjennom livet, må det også være rom for å trø feil på livets sti. I tett samspill mellom musikk, sang, dans og fortelling blir publikum invitert med på en reise. Livets utfordringer kan være overveldende, og alle kan føle seg alene iblant. Da er det godt å vite at vi er flere. Livet er krevende, men det er også det beste vi har.
Fredag 15. september
Rudi gard
Lørdag 16. september
Valdres folkemuseum
Søndag 17. september
Hamar kulturhus, multisalen
Onsdag 20. september
Engerdal, Framnes
Torsdag 21. september
Eidskog, Scene sør
Fredag 22. september
Riksscenen
Lørdag 23. september
Trysil, Hagelund Storsal
Søndag 24. september
Lillehammer
Folkemusikken fra Innlandet viser det store mangfoldet som finnes i tradisjonen, her er alt fra slåttespel til religiøse folkeviser, skillingsviser, ballader og bånsuller. Musikken gjenspeiler også mangfoldet av tradisjonsbærere og opphavspersoner med musikk etter prestesønn, husmann, bonde og taterslekt, samt nyskrevet musikk av Vegar Vårdal.
Produksjonen er et samarbeid mellom Musikk i Innlandet og Kultivator, og fremføres av Oplandske folkemusikregiment.
«Kjernen i denne konsertforestillingen treffer meg som et slag i magen. Når jeg vet at mengden ungdom som sliter i dag er altfor stor. Vi må skape arenaer for denne tematikken om og om igjen, slik at vi får nye måter å forstå virkeligheten. «Løft meg» forteller historien gjennom sin musikk, og tradisjonsmusikken blir en del av vår samtid.»
Solbjørg Tveiten
Kunstnerisk leder, Musikk i Innlandet
Oplandske folkemusikregiment er en nyskapning på musikkfeltet, og skal være et sted for å eksperimentere og utøve større folkemusikalske prosjekter. Regimentet består av rekrutterte styrker med folkemusikere, sangere og dansere fra Innlandet. Troppene samles og organiseres for hvert felttog, og reservetropper sørger for god kontinuitet og utholdenhet.
Vegar Vårdal er komponist, musikalsk leder og felespiller. Han er bosatt i Vågå og med utsikt til Jotunheimen komponerer og arrangerer musikk med folkemusikken som utgangspunkt. Han er omtalt som en sprettball med fele, og musikken han så vakker at det gjør vondt, og til Løft meg har han laget musikk som spenner vidt. Vegar har master i folkemusikk fra Norges Musikkhøgskole, og over 20 års erfaring som utøver, komponist og pedagog og ble i 2020 kåret til årets folkemusiker.
Bjørn Kåre Odde er musiker og komponist, og spiller fele og bratsj. Han er fra Garmo i Lom, men er bosatt i Vågå. Han debuterte med albumet FolkChamber i 2021, der hans vakre, enkle og underfundige melodier blir ikledd varm stryk i arrangementene. Bjørn Kåre var årets folkemusiker i 2019 og har utmerket seg de siste årene med sine arrangement av folkemusikken, bl.a. for Sinfonietta Innlandet, Schola Kantorum og Kringkastingsorkesteret.
Anders Lillebo er fra Engerdal, og har skapt sitt eget musikalske univers med impulser fra keltisk og nordisk tradisjonsmusikk, sammen med en sunn dose jazz. Han måtte over Nordsjøen før han vente tilbake og for alvor ble kjent med norsk folkemusikk og lokale tradisjoner fra hjemplassen. I 2021 kom plata Engerdal der han i samspill med felespiller Sigrid Stubsveen spille slåtter på munnspill og trøorgel.
Åsmund Reistad er en norsk gitarist og komponist. I 2021 ga han ut soloplata 89% folkemusikk, som er en presis beskrivelse av spillestilen. Her er det mye tradisjon og folkemusikk, men likevel friskt og nytt, med nikk til andre sjangere. I full utfoldelse spenner Åsmunds gitarspill alt fra lyriske og stemningsfulle melodier til heftig og rytmisk dansespill.
Mari Midtli er sanger fra Sel, og en viktig formidler av folkesangen fra Gudbrandsdalen. Hun debuterte i 2019 med soloalbumet «Dalen», og hennes nyeste utgivelse er et samarbeid med Astrid Sulheim, en felles soloplate med sanger og slåtter knyttet til kvinner. Med sin klare stemme er Mari en mester til å formidle tekst, og hun har vært solist med både Trondheimssolistene og Kringkastingsorkesteret, i tillegg til en rekke samarbeid med andre folkemusikere.
Tuva Færden er musiker og danser og har hardingfele, vokal og lyre som sine instrument. Med et åpent sinn henter hun inspirasjon fra alle verdens hjørner, og musikalske linjer på tvers av landegrenser. Tuva skaper magi i sin tilstedeværelse på scenen og i sin kommunikasjon med sitt publikum, og har lang erfaring fra ulike produksjoner, og er i sommer med på Västanå sin oppsetning Solens dotter.
Jon Bugge Mariussen er danser og perkusjonist. Han var den første som gikk folkemusikklinja på Vinstra med dans som hovedinstrument, og fortsatte videre til kunsthøyskolen i Oslo. Med sin særegne stil og utforskende koreografi er han med på å skape nye uttrykk i den sceniske dansen. Jon har vært med på oppsetninger på Västanå teater og hatt rollen som fuglen på Det Norske Teaterets oppsetning av Fuglane.
Sten Bjørge Skaslien Hansrud er fra Grue i Hedmark. Han er utdannet skuespiller fra Høgskolen i Nord-Trøndelag, og har en rekke oppsetninger bak seg. Han har hatt ulike roller i flere historiske spel, og har i år både regi og hovedrolle i spelet om brannen i Grue kirke i 1822. I 2021 framførte han monologen Ondskapen av Jan Guillou, en sterk fortelling om en voldelig og utagerende gutt.
Ingrid Lingaas Fossum er fra Valdres, og spiller langeleik, synger og danser. Ingrid har en forkjærlighet for det tradisjonelle langeleikspillet, men går ikke av veien for å utforske nye muligheter, og har gitt ut egen musikk i samarbeid med musikere fra Tanzania. I 2022 ble hun valgt til Hilmartalentet, et toårig talentprogram i regi av Hilmar-stiftinga. Her får hun utforske musikken i samarbeid med mentor Vegar Vårdal, og presentert nye prosjekter. På turneen er hun første reserve.
Gaute Sortland er forfatter, sanger, gitarist og låtskriver. Han debuterte som forfatter med romanen Johan i 2009, en fortelling om det å miste og å leve videre. I 2019 kom novellesamlinga Du er ikkje normal, som med innsikt, humor og melankoli utforsker det å stå utenfor. Gaute er også vokalist og låtskriver i Bergen mandolinband, et band som med norske tekster spiller amerikansk folkemusikk.
Vegard Moshagen driver Moshagen lyd og produksjon, og har ansvar for lys og lyd på forestillingen. Med base på Vinstra har han lang erfaring med å sette lyd og lys på små og store scener.
Mette Vårdal er historiker og filmskaper fra Vågå, og har ansvar for regi, kostymer og scenografi.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.