Vi jobber med og for
musikk og musikere
i Innlandet fylke.
Musikk i Innlandet (MII) følger musikkbransjen tett og jobber for å promotere musikere i våre produksjoner i alle relevante medier. Vi jobber for å støtte og oppmuntre musikere og utøvere av alle sjangre. MII bidrar til å utvikle kompetanse ved å gi kunstneriske, økonomiske og praktiske ressurser til utvalgte prosjekter og vi legger til rette for at våre partnere har fleksible rammer rundt sitt kreative uttrykk.
Vi er et erfarent team som forstår kravene til den utviklende musikalske profesjonelle. MII bidrar til å koble mennesker og miljøer sammen for å dele historier og tidligere erfaringer, lære og forbedre. Vi har en lidenskap for den kreative musikkbransjen og er en pådriver for musikkens verdier, mening og effekt. Våre idealer og verdier er tilstede i vår visuelle kommunikasjon og vår film- og videoproduksjon er en aktiv del av vårt arbeid og vår misjon.
Musikk i Innlandet er et samfunnsnyttig selskap som er heleid av Innlandet fylkeskommune og er finansiert gjennom offentlige tilskudd. Selskapets styre velges av generalforsamlingen og består av fem medlemmer og tre varamedlemmer. Selskapet er aksjebasert, og styret har ansvar for å forvalte selskapet på en best mulig måte med hensyn til eiernes interesser. Aksjer i selskapet kan kun eies av Innlandet fylkeskommune. Selskapet er ikke ment å generere overskudd til eierne.
Musikk i Innlandet har gått sine første skritt i musikkens tjeneste. Vi har kjent på musikkens kraft, Innlandets mangfold av kvalitetsmusikk og felleskapet i musikken.
2022 var vårt første driftsår hvor vi sto bak bransjefestivalen Innpuls, turne, minidokumentarer og stor aktivitet online som bidro til å synliggjøre Innlandsmusikere til et bredere publikum. Vi satte dagsorden på vegne av bransjen i Innlandet og var en aktiv stemme i det offentlige ordskiftet.
Musikk i Innlandet har gått sine første skritt i musikkens tjeneste. Vi har kjent på musikkens kraft, Innlandets mangfold av kvalitetsmusikk og felleskapet i musikken. 2022 var vårt første driftsår hvor vi sto bak bransjefestivalen Innpuls, turne,
I en verden hvor mange står i frykt hver eneste dag trenger vi sterke stemmer som trosser frykten, og som står opp og forteller om det de tror på. Flere steder i verden opplever artister trusler og sensur, og dette understreker musikkens rolle som meningsbærer og ytringsform. Musikk i Innlandet samarbeidet med Norsk Litteraturfestival og World Expression om folkemøtet under årets festival. Her fikk musikken plass i kampen for frihet. Denne junidagen ble fredsprisvinneres sterke beretninger og en påminnelse om at også musikk som uttrykksform også må kjempes for. Ingrid Olava, Andreas Ulvo, Atle Sponberg og fribymusiker Hamid Sakhizada gav mening til nettopp dette.
I oktober samlet Innlandets første Innpuls musikere og arrangører fra hele fylket. 86 musikere sto på scenen denne helga og rundt 50 arrangører og musikkinteresserte lyttet seg gjennom hele 26 konserter. Tenk å være i en verden hvor alle lytter til hverandre. For hver opplevelse ligger det timevis med tanke og øving. Hvert musikalske steg har krevd kraft og vilje. I hver tone ligger det følelse og mening. Slik ble denne helga. En fortelling om et rikt mangfold og stor respekt for hverandres uttrykk. Resultatet ble en møteplass for bransjen og en større bevissthet om alt som finnes i Innlandet.
November var Siwan sin måned. Jon Balke har gjennom sine mange år som aktiv jazzmusiker og komponist satt musikalske avtrykk etter seg. Innlandets publikum fikk oppleve denne eventyrlige musikalske reisen i sjangre og historie. Verden kom til Innlandet og Innlandet møtte verden i dette unike musikalske samarbeidet. Et multikulturelt orkesterprosjekt som ytrer musikk som et universelt språk, og gjennom samarbeid løftes toleranse og sameksistens fram som grunnleggende verdier. Musikk i Innlandet ser fram mot nye samarbeid i året som kommer. Vi ser fram mot å samarbeide med mennesker og steder for å skape og formidle mer musikk. Og sammen med Innlandets musikere løfte frem verdien, betydningen og virkningen av musikk.
Takk for musikken!
Solbjørg Tveiten, Leder Musikk i Innlandet
Musikk i innlandet (MII) skaper, styrker og ytrer. Vi skal være en kraft som løfter de ulike profesjonelle miljøer og utøvere i alle sjangre i musikkindustrien i innlandet. Vi skal ta pulsen på bransjen og aktivt jobbe med å synliggjøre musikerne i våre produksjoner og i alle aktuelle medier. MII skal legge til rette for kompetanseutvikling og gå inn med ressurser for å videreutvikle utvalgte prosjekter. MII vil tilrettelegge for at våre samarbeidspartnere skal ha elastiske rammer rundt sine musikkavtrykk.
MII samarbeider med mennesker og steder for å skape og formidle musikk som er inspirert av Innlandets erfaringer og historier. Vi kobler mennesker og kreativitet sammen der de er og løfter frem verdien, betydningen og virkningen av musikk. MII jobber med samtidens brede mangfold i det kunstneriske uttrykket. Budskapet i våre produksjoner løftes fram gjennom det visuelle uttrykket og film og videoproduksjon er en del av den helhetlige, kunstneriske formidlingen.
Innpuls har som mål å bygge broer i musikkbransjen. Vi skal knytte musikere sammen, skape møteplasser for fellesskap og utvikling av bransjen. Gjennom Innpuls samler vi mangfoldet av profesjonelle aktører i og med tilknytning til Innlandet og byr på unike og varierte musikkopplevelser for publikum og faglige innput for bransjen. Innpuls gir musikere en scene hvor de får anledning til å vise hva de jobber med, og arrangører får muligheten til å oppleve mangfoldet av musikere med tilknytning til Innlandet.
Musikk i Innlandet dokumenterer, produserer og forsterker gjennom turné-, video- og lydproduksjoner.
Budskapet i Musikk i Innlandets produksjoner løftes fram gjennom det visuelle uttrykket og film og videoproduksjon er en del av den helhetlige, kunstneriske formidlingen. I løpet av Innpuls ble samtlige konserter dokumentert gjennom film- og fotoproduksjon som en del av målet om å bidra til å styrke musikernes prosjekter. I forbindelse med SIWAN prosjektet ble det produsert en minidokumentar om Jon Balke, som er en av de ledende jazzmusikere og komponister i Norge, bosatt på Madstun i Fall. Folkemøtet under Litteraturfestivalen lever også videre gjennom Musikk i Innlandets minidokumentar som tar oss med inn i samtalene mellom musikerne.
SIWAN var Musikk i Innlandets første turnéprodusjon i programmet Inntur.
Turnevirksomhet er grunnmuren i Musikk i Innlandets arbeid og SIWAN var vår første turneproduksjon i programmet Inntur. Gjennom det unike musikalske samarbeidet ledet av Jon Balke ønsket vi å forene SIWANs multikulturelle orkesterprosjekt med musikere fra Innlandet. Prosjektet ytrer musikk som et universelt språk og gjennom samarbeid løftes toleranse og sameksistens fram som grunnleggende verdier. Prosjektet viser mangfoldet i musikken og ga publikum muligheten til å oppleve hvordan musikken bringer verden til Innlandet og Innlandet til verden.
Musikk i Innlandet er opptatt av å håndtere miljøpåvirkningene av våre aktiviteter på en ansvarlig måte. Vi kan gjøre mye for å bidra til at kunst og kulturbransjen når målene, når det gjelder alle tre dimensjoner av bærekraftsmålene; klima og miljø, sosial ulikhet og økonomisk bærekraft.
Musikk i Innlandet skal sikre gode innkjøpsrutiner som prioriterer klima og miljø. For arrangementene i 2022 fokuserte vi på at materiell som ble produsert var gjenbrukbart og/eller resirkulerbart så langt det var mulig. Vi velger miljøvennlig transport der dette er mulig, og vi ser muligheter for at Musikk i Innlandet kan bidra til en miljøvennlig praksis i kulturbransjen.
Likestilling mellom kjønnene 5
Musikk i Innlandet jobber med utgangspunkt i at arbeidsforholdene innen kulturbransjen skal sikre anstendig arbeid, likestilling og inkludering. Musikk i Innlandet jobber for å sikre en jevn kjønnsbalanse i våre prosjekter og i våre samarbeid.
Anstendig arbeid og økonomisk vekst 8
Musikk i Innlandet er aktive i den offentlige debatten, legger til rette for bedre
utviklingsmuligheter for profesjonelle utøvere og har fokus på at kunstnere oppnår de samme grunnleggende sosiale rettighetene som resten av befolkningen. I vårt høringsinnspill til kunstnermeldingen i 2022 var dette et sentralt punkt for å bidra til anstendig arbeid og økonomisk vekst innen vår bransje.
Bærekraftige byer og lokalsamfunn 11
Vi ser at kunst og kultur kan spille en særlig rolle i utviklingen av bærekraftige byer og lokalsamfunn. Kunst og kultur knytter folk sammen og bidrar til en bærekraftig samfunnsutvikling. Musikk i Innlandet jobber for å skape nye fellesskap og bygge Innlandet gjennom musikkopplevelser med fokus på at et aktivt kulturliv er en forutsetning for et velfungerende samfunn.
Vårt mål var å skape aktivitet og synlighet for artister og arrangører i Innlandet.
Musikk i Innlandet har siden sine første dager levert på ambisjonen. Dagsorden settes, kulturfeltet samles, konserter arrangeres både på festivalen Innpuls og i turnéform med Inntur.
Noen av de fineste kulturopplevelsene i det siste året har vært i regi av Musikk i Innlandet. For et team!
Jadudah ble etablert som et hardtslående indierockband i 2012 av Helle Larsen (Bærum) og Joakim Finstad Jenssen (Gjøvik). De har de gjort seg bemerket med et skarpt, storslagent og atmosfærisk lydbilde, og bandet har vist unik meloditeft og en evne til å skape grandiose refrenger som setter seg på hjernen. Etter debutalbumet “Strangers” (2015) har Jadudahs lydbilde utviklet seg i større grad over i et melankolsk pop-landskap, uten å miste råskapen som først gjorde dem bemerket. Låter som “Messed up” og “Never Look Back” har blitt rotert hyppig på NRK P3 og P13, og bandet er snart klar til å slippe ny musikk. Bandet har etter et hundretalls opptredener i landet etablert seg som et energisk og spennende liveband. Det hele toppes med Helle Larsens unike vokal, som med sin kraft og eleganse trollbinder publikum.
Se og lytt til Traktor under Innpuls 2022. Med en unik sound og formidling er Traktor noe helt for seg selv, det finnes ingen andre ensembler med en så rar og tøff besetning som bratsj, horn, bassklarinett, 2 pianoer og slagverk. På scenen står Magnus Boye Hansen (bratsj), Nora Hannisdal (horn), Morten Christiansen Jota (bassklarinett), Gunnar Flagstad (piano), Kristin Fyrand Mikkelsen (piano) og John Ivar Knutzen (slagverk).
Dog Valley Fever er en leken og folk-punkete trio med litt lopper i blodet og et arsenal av glefsende gloser som både kiler og treffer i mellomgulvet. Med låter som «Rassister og miljøsvin», «Hællvette» og «Joggu meg daue før vi slutter og juge» er trioen fra Gjøvik blitt omtalt som et band med en agenda, enten de vil eller ikke. Det skeive i samfunnet blir ofte levert med glimt i øyet og i musikken hører vi både begjær, motstand og råskap. Dog Valley Fever består av Nils Jørgen Nygaard Kraft (gitar og sang), Uri Sala (kontrabass) og Sven Andreen (trommer).
Morten Reppesgård – Prophets and pianos
Morten Reppesgård fra Gjøvik har jobbet som pianist, keyboardist og produsent siden 1998. Han har vært musikalsk leder og/eller musiker for en rekke norske artister. Med seg på scenen har han Børre Flyen (trommer og perkusjon), Marius Reksjø (bass) og Ole Jørn Myklebust (trompet og elektronikk).
Tidløs, jazzinfluert melodisk musikk med masse improvisasjon. Kristin Sevaldsen fra Lillehammer (sopran sax) og Lars Andre Kvistum fra Asker (flygel) fremfører sine låter i et akustisk, nedstrippet lydformat. Albumet «Acoustic» fra 2018 høstet gode kritikker fra et internasjonalt kritikerkorps.
Bjørn Kåre Odde har som utøvende musiker vært med på mer enn 20 plateprosjekt, men ifølge han selv er «Folk Chamber» debutalbumet hans. Det er alltid den norske folkemusikken som ligger til grunn i Odde sine stykker, og hans måte å komponere på – om det er for kor, orkester eller et lite ensemble – har fått oppmerksomhet langt utover landegrensene. Odde har i snart et tiår vært en av de mest attraktive felespillerne i landet.
«Por una cabeza» handler rett og slett om gambling og damer! En fyr synger om hvordan han vet han ikke burde vedde på hest, og at han må slutte å ofre alt for kjærligheten. Men går en vakker dame går forbi, eller får han tips om en bra hest, er han i gang igjen, villig til å satse alt. For hva er vel ellers vitsen med å leve? Jeg elsker at sangen er så full av menneskelighet, sjølironi og lidenskap til livet.
Damokles ble stiftet høsten 2019, og har siden oppstart hatt en nærmest manisk energi på låtskriverfronten. Som hør og bør fremføres musikken som om livet sto på spill, med like stort fokus på giftige hooks som på kreativ galskap.
Sigurd Hole fra Stange er en av Norges fremste jazzmusikere. Med et åpent forhold til musikalske sjangre har hans stadige søken etter nye uttrykksmåter ført frem til en høyst personlig stemme som kontrabassist.
Sigurd har høstet internasjonal anerkjennelse både for sin egen trio og sine nytenkende solo kontrabassutgivelser. I 2022 har Hole blant annet vært på turne med musikken fra albumet RORAIMA som har høstet strålende omtaler i inn- og utland. I februar 2020 kom hans andre solo kontrabassalbum «Lys/Mørke» og under Innpuls fikk publikum oppleve en solokonsert hvor Hole sammen med kontrabassen tryllet frem de utroligste lyder.
Med to gitarer, trommer, en synth og et unikt splitte-system for Carols gitar, høres Ask Carol ut som et fullt band. Lyden er nyskapende og energisk. Ask Carol startet i 2016, og har base på Auma, Tynset og består av frontvokalist og lead-gitarist Karoline Strømshoved og trommis, gitarist og synthist Ask T. Borgen.
Progrocktrioen Bresk fra Eina har laget et konseptalbum om maleren Peder Balkes dramatiske liv. Albumet «A Journey Through the Life of Peder Balke 1804-1887» ble sluppet i januar i år. Peder Balke var fattiggutten som vokste opp på Helgøya midt i Mjøsa og gjorde en etter tidas målestokk usannsynlig klassereise.
Revolusjon, tilbakeslag og utfordringer lurte som regel rundt neste sving, men på høyden fant Balke tonen med den franske kongen og Balkes arbeider er den dag i dag utstilt i Louvre i Paris. Norsk progrock når en ny topp med denne musikalske tolkningen av livet til maleren Peder Balke.
Bresk består av Peder Narum (trommer), Jon Anders Narum (bass) og Lars Christian Narum (tangenter).
Trond Svendsen & Tuxedo er av de mest omtalte norske «americanaband» de siste fem årene, som i år har spilt på alt fra klubbscener til store festivaler med flere tusen publikummere. Bandet har akkurat sluppet sin tredje LP, og er nå signert på Grappa. Plata ble sluppet med en fest av en konsert i Hamar Teater 26. mars. Musikkbloggen Dust Of Daylight har kåret «Don’t trust the moon» til årets norske album. «Det er ingen tvil. Trond Svendsen & Tuxedo har gitt ut sitt beste album, og årets aller beste norske album» skriver de. Albumet fant også veien inn på musikkjournalist Erik Valebrokks liste over årets beste album, uansett sjanger, norsk og internasjonalt.
Kunstnerisk leder, Innpuls – Solbjørg Tveiten
Produsent – Elisabeth Nord
SIWAN is a musical fantasy, born in the aftermaths of the invasion of Iraq. Contrary to the ideology of cultural and religious confrontation and agression, Siwan is all about co-existence. Departing from Jon Balkes compositions over the poetry of Al-Andalus, the orchestra weaves lines of communication between master musicians from Iran, Algeria, Turkey, USA and Europe. Siwan features: Mone Boutchebak vocals and quitra, Derya Turkan Kemenche, Jon Balke keyboards, Bjarte Eike violin, Pedram Khavarzamini Tombak, Helge Norbakken percussion, and the fabolous Barokksolistene string group.
På Madstun i Fall lages det verdensmusikk som spilles for publikum i Europa, USA og Japan. I den ombygde låven møtes musikere fra hele verden for å utvikle ny musikk. Jon Balke og kona og kunstneren Tone Myskja kjøpte det gamle småbruket i 2006 og siden den gang er det lagt inn mye arbeid på småbruket nye bygg har kommet til og her skapes musikk gjennom alle årstider.
Jon Balke har siden 1970-tallet vært en av de ledende jazzmusikere og komponister i Norge. Han har mottatt Buddyprisen (1984) og blitt kåret til «Årets jazzmusiker» av foreningen norske jazzmusikere. Blant de gjeveste prisene er den tyske musikkritikerprisen, som han mottok i 2009. Som komponist står han bak en rekke verk og plateutgivelser sammen med andre artister, så vel som eget soloalbum, og opptrer på scener i Norge og internasjonalt.
Musikk i Innlandet presenterer Jon Balke – SIWAN.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.