Musikk i Innlandet
Barokksolistene

Bjarte Eike og Barokksolistene: The Alehouse Sessions

Han fyller slott, katedraler og verdenskjente konserthus, blir overøst med priser og anerkjente oppdrag. Nå kommer Bjarte Eike endelig hjem igjen til Gjøvik.

Med seg har Eike sitt håndplukkede favorittensemble; Barokksolistene, og det ettertraktede prosjektet The Alehouse sessions.Dette er musikk som gjorde livet til å holde ut for 400 år siden. Skrevet for alle samfunnslag, spilt i det skjulte, til glede og inspirasjon for både allmuen, bermen og fiffen i det pestherjede London. 

En kveld med Barokksolistene er alt annet enn stivt og tørt, forvent det uforventede, en kveld med satire og smerte, tant, fjas, absurditeter og det dypeste alvor. Det blir stor fortellerkunst og selvsagt – udødelig musikk spilt av de ypperste formidlere.

Velkommen til en kveld du sent vil glemme.

Oppvokst på Gjøvik og med fele som hovedinstrument ved kunst-og kulturskolen og musikklinja, søkte Bjarte Eike musikalske utfordringer på byens pub så fort han slapp inn dørene der. Eike tok høyere utdannelse og fant friheten han søkte i barokkmusikken. Han reiste videre ut i verden med fela, faget og engasjementet, samt en solid dose kreativitet. Der fant han etter hvert sine medsammensvorne i den multinasjonale gjengen som går under navnet Barokksolistene. Eike er bosatt i København, og reiser store deler av året på jobb som kunstnerisk leder, kurator, komponist, fiolinist og formidler. Han samarbeider med ledende institusjoner og utøvere, og arbeider med kunstnere og formidlere innen ulike musikalske og kunstneriske fagfelt.  

Barokksolistene spiller barokk- og tidligmusikk på det som kalles historiske instrument; troverdige etterligninger av originale instrumenter. Det gjør at de klinger annerledes, noe som er viktig for både uttrykk og teknikk. Ensemblet ble startet i 2005, og har siden den gang opplevd eventyrlig suksess. Ensemblet har en grunnbesetning bestående av formidable musikere med en egen evne til samspill og improvisasjon. Besetningen utvides ved behov.

Byscena Bedehuset er en intim og god arena midt i Gjøvik by, og det ligger en slags symbolsk verdi i å kunne møtes i det gamle bedehuset. Statsoverhodet Oliver Cromwell forbød dans, teater, alkohol og “umoralsk” musikk på den tiden da mange av sangene på repertoaret ble skrevet. Istedenfor å se aktivitetene som noe som økte livskvaliteten i en hard og nådeløs hverdag på 1600-tallet, ble de betraktet som korrumperende.

Besetning:

Bjarte Eike (NO): fiolin
Milos Valent (SK): fiolin/bratsj
Fredrik Bock (SE): gitar/charango
Per Buhre (SE): bratsj/sang
Tom Guthrie (UK): sang/fiolin
Johannes Lundberg (SE): kontrabass
Helge Andreas Norbakken (NO): perkusjon
Steven Player (UK): gitar/dans/vokal
Hans Knut Sveen (NO): harmonium/ cembalo

Barokksolistene
Barokksolistene
Lør. 7. oktober 2023 klokken 20.00 – 22.00
Byscena Bedehuset, Gjøvik