Musikk i Innlandet
Trond Svendsen & The Tuxedo

Inndok: Trond Svendsen & Tuxedo

Spellemann-nominerte Trond Svendsen & Tuxedo åpner ballet. Dette er den første av flere videoer vi i Musikk i Innlandet har produsert fra Innpuls.

Trond Svendsen & Tuxedo er av de mest omtalte norske «americanaband» de siste fem årene. De har spilt på alt fra klubbscener til store festivaler med flere tusen publikummere. Bandet har akkurat sluppet sin tredje LP, og er nå signert på Grappa.

Plata ble sluppet med en fest av en konsert i Hamar Teater 26. mars. Musikkbloggen Dust Of Daylight har kåret «Don’t trust the moon» til årets norske album. «Det er ingen tvil. Trond Svendsen & Tuxedo har gitt ut sitt beste album, og årets aller beste norske album», skriver de.

Albumet fant også veien inn på musikkjournalist Erik Valebrokks liste over årets beste album, uansett sjanger, norsk og internasjonalt. Vi slår av en prat med Trond Svendsen om veien videre for bandet.

Hva er planene for Trond Svendsen & Tuxedo fremover?

— Planene våre er å i løpet av første halvår 2023 gå i studio og spille inn vår fjerde LP. Jeg har skrevet og jobbet med sanger en god stund, men vi har ikke hatt skikkelig med tid til å jobbe dem ut. Vi fortsetter med dette på nyåret. Deretter går vi inn for å lage ei plate som er dette bandet på sitt beste. Gjenkjennelig men likevel noe annet, sier Trond Svendsen.

— Vårt konstante mål er å nå et stadig større publikum gjennom en god, gammaldags oppskrift; lage sanger, gi dem ut og reise rundt. Spille for folk der folk er. I det lange løp er det den eneste måten å gjøre det på. 

Under Innpuls 2022 på Gjøvik fikk publikum høre den særegne miksen av bredbente heartland rockelåter og mollstemte country noir-låter som bandet er blitt kjent for. Musikk i Innlandet har produsert video fra konserten.

— «This town» er ei låt om å vokse opp på et lite sted, om 100 kroner i bensinpenger, dør mot dør med kompisen en lørdagskveld og å skimte et lys der framme. Om at en dag. En dag. Skal du komme deg bort. Det handler ikke om å ikke være glad i stedet man kommer fra, men mer om den iboende rastløsheten vi alle har. Og som noen av oss er dårligere til å skjule enn andre, sier Svendsen.

Trond Svendsen & The Tuxedo

Hvordan kan Musikk i Innlandet best jobbe for dere i bransjen?

— Det viktigste Musikk i Innlandet kan gjøre for oss, er å legge så mange pinner i kors som mulig for å synliggjøre og vise fram det vi og musikerne i Innlandet driver med. Det er en jungel av informasjon der ute, og å ha en spydspiss som kan skjære seg fram gjennom det som kan synes som ugjennomtrengelig bambus, vil være et til stor hjelp for alle, uansett sjanger. Å bidra med f. eks en videoproduksjon som under Innpuls er svært viktig. Det er et stort løft for mange band, så at Musikk i Innlandet tar på seg jobben med å lage en visuelt kvalitativ produksjon som band kan bruke til å promotere og synliggjøre seg sjøl, er veldig bra.

Bandet består av Trond Svendsen (låtskriver, vokal, gitar) fra Ringsaker, Vidar Tyriberget (bass), Lars Viken (piano, orgel, alt med tangenter på), Morten Wærhaug (gitarer) og Tommy Kristiansen (trommer).