Musikk i Innlandet
Maren Myrvold

Inndok: Maren Myrvold

Maren Myrvold fra Hamar er klassisk sanger og operasanger, komponist og produsent for egne konserter, kunstprosjekt og forestillinger.

Prosjektene til Maren Myrvold er ofte preget av lysten til å skape møter på tvers av kunstform og sjanger.

— «Por una cabeza» handler rett og slett om gambling og damer! En fyr synger om hvordan han vet han ikke burde vedde på hest, og at han må slutte å ofre alt for kjærligheten. Men går en vakker dame går forbi, eller får han tips om en bra hest, er han i gang igjen, villig til å satse alt. For hva er vel ellers vitsen med å leve? Jeg elsker at sangen er så full av menneskelighet, sjølironi og lidenskap til livet.

I filmkonserten SPOR, fikk publikum se en smakebit av under Innpuls, undersøkes mennesket i samhandling med naturen, hvordan vår tilbøyelighet til å etterlate oss spor fører til at arter forsvinner.

Frys Film er produsenter av filmen, Maren komponerer musikken. Med på scenen er cellist Aage Kvalbein og pianist Marita Kjetland Rabben, til sammen utgjør de trioen Kvaldraum.

Kvaldraum mottar turnéstøtte fra Kulturrådet og turnerer jevnlig. De siste to årene har de spilt konserten «Hymne til kjærleiken» i store deler av landet. Publikum får også høre et utdrag fra dette programmet.

Hva er planene fremover for Maren Myrvold?

For tida jobbes det mye med SPOR-prosjektet. Komponering av musikk til råfilmen tatt i Klimatunnellen ved Juvasshytta og i blå bresprekker i Bøverisen er første prioritet.

Jeg gleder meg til å forsvinne inn i komposisjons-bobla, bildene Frys Film filmet er helt fantastiske. Det er alltid gøy å ta med helt fersk musikk på workshop med trioen og prøve ut idéer på Aage og Marita.

Produksjons-hatten må også på fremover for å drive frem prosjektet mot premieren i juni. Det blir også mye spilling med cellist Siri Snortheim, vi skal på ny turné i april med et duo-prosjekt for sopran og cello, og i februar skal vi gjøre konsert i samarbeid med jazzbassist Sigurd Hole.

Det er alltid spennende å utarbeide nye arrangementer for formatet vårt, Siri er god på å utfordre meg til å gå utafor komfortsonen og jeg er spent på hva hva som oppstår med Sigurd på laget.

Fortell om fremføringen i videoen fra Innpuls?

— «Por una cabeza» er en gammel argentinsk tango, skrevet i 1935 av sanger og komponist Carlos Gardel, med tekst av Alfredo le Pera. Det var en klassisk gitarist som viste meg låta da vi skulle gjøre en konsert med latinamerikansk og spansk musikk, siden har den vært med på utallige konserter med ulikt format. Sangen handler rett og slett om gambling og damer!

En fyr synger om hvordan han vet han ikke burde vedde på hest, og at han må slutte å ofre alt for kjærligheten. Men går en vakker dame går forbi, eller han får tips om en bra hest, er han i gang igjen, villig til å satse alt. For hva er vel ellers vitsen med å leve?

Jeg elsker at sangen er så full av menneskelighet, sjølironi og lidenskap til livet. Og det er det flere som gjør, den dukker stadig opp i nye situasjoner. Den er brukt i flere filmer, blant annet i “A scent of a woman”, og senest i fjor, under Landskappleiken i Vågå, begynte noen å spille den på et vorspiel. Den kommer nok til å følge med videre i historien, slik de beste låtene ofte gjør.

Hvordan kan Musikk i Innlandet best jobbe for dere i bransjen? 

— Det at dere løfter fram utøvere i Innlandet med gode reportasjer, bilder og videoer synes jeg er kjempeflott! Slik får dere vist fram hva som rører seg i Innlandet, folk både i bransjen og musikkinteresserte blir oppmerksomme på at det jobbes og skapes.

Også er det gull verdt, i allefall for slike analoge, live-musikere som meg, at det plutselig finnes kvalitative opptak og filmer av det vi jobber med. Det er sjeldent penger eller tid til å ha fokus på bra dokumentasjon i konserter og forestilinger, så det er kjekt at dere produserer opptak vi får tilgang til å bruke.

Jeg tenker at Musikk i Innlandet er en tungvekter som virkelig kan gjøre en forskjell for musikere og andre som har musikken som levebrød i Innlandet. Med de kreftene dere har kan gode prosjekter skapes, det kan inviteres til nye samarbeid mellom ulike aktører og dere kan sikre kvalitet og gode arbeidsforhold.

Både det å skape felles arenaer som åpner dører for samarbeid, som Innpuls, og det å lage og/eller samarbeide om produksjoner tenker jeg er viktig for å bidra til at musikkbransjen i Innlandet vokse på en sunn og kvalitativ måte, både for publikum og de som har musikken som “arbeidsplass”.

Jeg tenker at det er verdifullt at det finnes en tilgjengelig ressurs med oversikt over hele feltet for alle oss som jobber selvstendig, som kan ringes til for å få svar på både det vi lurer på og ikke visste at vi burde lure på.

Med på scenen er cellist Aage Kvalbein og pianist Marita Kjetland Rabben, til sammen utgjør de trioen Kvaldraum.