Musikk i Innlandet
Sigurd Hole

Inndok: Sigurd Hole

Sigurd Hole har et åpent forhold til musikalske sjangre. Hans stadige søken etter nye uttrykksmåter ført frem til en høyst personlig stemme som kontrabassist.

Sigurd Hole har høstet internasjonal anerkjennelse både for sin egen trio og sine nytenkende solo kontrabassutgivelser. I 2022 har Hole blant annet vært på turne med musikken fra albumet RORAIMA som har høstet strålende omtaler i inn- og utland. I Februar 2020 kom hans andre solo kontrabassalbum «Lys/Mørke» og under Innpuls fikk publikum oppleve en solokonsert hvor Hole sammen med kontrabassen tryllet frem de utroligste lyder.

Sigurd Hole forteller om planene for 2023

— I 2023 skal jeg komponere flere nye verker, deriblant et bestillingsverk til den flotte festivalen TronTalks i Alvdal. Verket skal handle om lyden av naturen i Østerdalen, en slags lokalt forankret variant av tematikken fra Roraima som handlet om lyden av regnskogen i Amazonas. Idéen til samarbeidet med TronTalks ble forøvrig født etter at festivalens initiativtaker Glenn Erik Haugland hørte solokonserten min under Innpuls!

Ellers komponerer jeg for tiden ny musikk for solo kontrabass som skal fremføres i flere kunstgallerier i Innlandet i løpet av året. Her lager jeg grafiske partiturer som skal stilles ut under konsertene og bli en del av publikums opplevelse.

Jeg holder også på å utvikle en ny hjemmeside som skal lanseres i løpet av vinteren, hvor ambisjonen er å la hjemmesida bli en naturlig forlengelse av musikken jeg lager, at den blir en opplevelse i seg selv og ikke bare et sted man kan finne informasjon (selv om den naturligvis skal bli det også). I tillegg til disse tingene skal jeg spille en hel del konserter med Roraima i 2023, det gleder jeg veldig meg til.

Om videoen fra Innpuls

— Videoen begynner med en overgang fra en av mine egne komposisjoner – Ritual – og over i folketonen Eg veit i himmelrik ei borg som utgjør hoveddelen av videoen. Dette er en salme og en melodi som har vært med meg i mange år, og som jeg synes er veldig vakker. Jeg blir liksom aldri lei og har spilt den, alltid instrumentalt, i alt fra små og store ensembler til helt solo slik som her.

Bildene i bakgrunnen er fra Fordypningsrommet på øya Fleinvær utenfor Bodø, hvor jeg spilte inn solobassalbumet Lys / Mørke hvor denne folketonen er med. Jeg spiller selve temaet nokså tro mot originalen, men hva som ellers skjer er i stor grad improvisert og sterkt preget min klanglige utforskning på kontrabass. Jeg liker godt å jobbe med folkemusikk på denne måten, melodiene er ofte så sterke at man kan pakke dem inn på de utroligste vis uten at de mister sin musikalske kraft og betydning.

Hvordan kan vi i Musikk i Innlandet best jobbe for dere?

Jeg synes at INNPULS var et utrolig bra tiltak. Det er veldig nyttig å ha et slikt treffpunkt som bidrar til at vi som bor og arbeider med musikk her i Innlandet får mulighet til å stifte nye bekjentskaper i fylket. Innlandet er et stort fylke og det er ikke lett å holde oversikt over alt som finnes av både musikere og konsertarrangører. Musikk i Innlandet kan bidra til å knytte oss sammen, være samarbeidspartner når nye idéer skal realiseres og hjelpe eksisterende prosjekt ut på veien. Et overordnet mål må være at vi sammen jobber for å nå ut til alle kriker og kroker av vårt langstrakte fylke med et mylder av forskjellige musikkuttrykk!