Musikk i Innlandet
Vegar Vårdal

Inndok: Vegar Vårdal

Vegar Vårdal med spiller en energisk og variert konsert som formidler tradisjonsmusikkens upolerte og umiddelbare uttrykk.

Vegar Vårdal fra Vågå ga en solokonsert på fele, hardingfele og piano på Innpuls. Repertoaret består av tradisjonell folkemusikk og egne komposisjoner.

«Dypt i tradisjonen» er en suite av tre tradisjonelle slåtter som har påvirket Vegar Vårdal til å bli den utøveren han er i dag. «Springar», etter Gustav Kåterud, Våler Finnskog.

«Gråtlåten», etter Nils Agenmark, Bingjsö, Dalarna i Sverige og «Gauken», i form etter flere kjente spelemenn i Gudbrandsdalen, deriblant Erling Kjøk.

Hva er planene fremover?

I 2023 skal jeg lansere et prosjekt som jeg har jobbet med i lang tid. Jeg gleder meg til å turnere rundt i hele Innlandet med «Løft meg». En fortelling i konsertform som lar musikken belyse kampen om å finne sin plass i livet.

I tillegg jobber jeg masse med å inspirere og motivere folk. Til å spille og danse mer av den folkelige kulturen vi er så heldige å ha i Innlandet. Folkedans i Innlandet har engasjert meg til å jobbe med dette, samtidig som jeg jobber med dette gjennom lokallag og skoler.

Jeg skriver også på et verk som skal lansere i 2024, slåtter for unge strykere på reise. Folkemusikk i Vesterled heter det. Det er et samarbeid med unge strykere fra Island, Færøyene, Shetland, Orknøyene og selvsagt Norge. 

Fortell om verket du spiller i videoen?

Disse tre små slåttene har noe av essensen jeg digger med folkemusikken. Springaren etter Kåterud går rett på sak, og er ikke redd for det som andre ser på som klisjé. Samtidig som det er en enorm energi. En rytmikk og tonalitet som er så fengende at jeg ble bare sittende å måpe første gang jeg hørte han spelle.

Gråtlåten lærte jeg av min læremester Sven Nyhus. Alle tonene og den nærmeste insisterende ornamentikken gjorde at jeg i dag fremdeles elsker den svenske slåttemusikken. Gauken er en av de mest vanlige tradisjonelle slåttene fra Gudbrandsdalen, og var den første jeg lærte fra det området jeg nå bor i. Her er det mer vart og klart, og en ro som jeg prøver å finne så ofte jeg kan. 

Vegar Vårdal, hvordan kan Musikk i Innlandet best jobbe for dere i bransjen? 

Ta oss seriøst, og hjelpe oss med å få ut til publikum hva vi brenner for. Og Musikk i Innlandet er noe som jeg har lengtet etter lenge, og er svært takknemlig for at har kommet. Dere er aktive i media, og får både presse og myndigheter til å skjønne at uten musikk og kunst så klarer vi ikke å holde på identiteten vår, for uten kunst og kultur så blir verden så uendelig mye mer fattig.