I en verden preget av krig, desinformasjon og polarisering, hever musikken fortsatt stemmen der ordene ikke strekker til. Hva skjer med musikken – og med menneskene – når samfunnet settes i beredskap?
Konserten løfter frem både kjente og glemte musikalske ytringer fra andre verdenskrig, og setter dem i dialog med vår egen samtid. Vi presenterer illegale norske motstandssanger – ikke som historiske kuriositeter, men som konkrete uttrykk for risiko, håp og tilhørighet. Dette er sanger som ble skrevet og sunget i skjul, som symbolske handlinger mot okkupasjonsmakten og som moralsk støtte i et fellesskap under press.
Sigurd Islandsmoens dype og dramatiske strykekvartett nr. 2 i c-moll fra 1942 er et mørkt og ladet verk komponert mens Islandsmoen levde tilbaketrukket i Valdres under okkupasjonstiden.
Kveldens hovedverk er Borys Lyatoshynskyis klaverkvintett «den ukrainske», fra 1946. I dag står verket frem som et sterkt symbol på kunstens motstandskraft og Ukrainas kamp for selvstendighet – en rød tråd fra 1900-tallets frihetskamp til vår tids brutale geopolitikk.
Røtter er et prosjekt som utfordrer hvordan kulturarven vår blir fortalt, og hvem som får definere den. Vi inviterer publikum til å lytte til verk som både speiler historiske traumer og stiller spørsmål ved hva vi som samfunn velger å bevare og verdsette når det virkelig gjelder.
Dette handler ikke bare om fortidens musikk, men om vår samtid og vår framtid – og om retten til å eie sin egen historie.