Musikk i Innlandet
Folk Chamber

Inndok: Bjørn Kåre Odde med gjester

Bjørn Kåre Odde fra Vågå har i snart et tiår vært en av de mest attraktive felespillerne i landet. Fra albumet «Folk Chamber» høres kammermusikk.

Repertoaret består av Bjørn Kåre Odde og hans vakre, enkle og underfundige melodier i ulike strykebesetninger.

«Bjørn Kåre Odde har som utøvende musiker vært med på mer enn 20 plateprosjekt, men ifølge han selv er «Folk Chamber» debutalbumet hans.

Det er alltid den norske folkemusikken som ligger til grunn i Odde sine stykker. Hans måte å komponere på – om det er for kor, orkester eller et lite ensemble – har fått oppmerksomhet langt utover landegrensene. Odde har i snart et tiår vært en av de mest attraktive felespillerne i landet.

Hva er planene fremover for Bjørn Kåre Odde?

— Jeg driver med veldig mye forskjellig. Alt fra gammaldans til klassisk musikk. I løpet av året kommer jeg med mye ny musikk.

Det mest spesielle er et helt album med ny musikk for fele og blanda kor med meg selv og Schola Cantorum. Det kommer i mai. Jeg er veldig spent på mottakelsen i både folkemusikkmiljøet og det klassiske miljøet.

For hvilken sjanger er dette egentlig? Jeg er veldig glad i å viske ut linjene mellom de to sjangrene. Konseptet mitt, «Folk Chamber» gjør nettopp det. Jeg skal snart gå i gang med å lage en oppfølger som forhåpentligvis kommer ut i løpet av 2024.

Ellers driver jeg et plateselskap, Melovitten AS, som stadig kommer med nye spennende prosjekter.

Fortell om låta i videoen fra Innpuls

— «Skeiv polka» er fra albumkonseptet mitt, «Folk Chamber». Det kom ut høsten 2021. Det er låter som helt klart er inspirert av den norske folkemusikken, men ikledd kontrapunktarrangement for strykere.

«Skeiv polka» inneholder, som tittelen tilsier, skeive og skiftende taktarter. Men den har også en undertittel: «Play it with Pride». Så låta er skrevet til ære for alle skeive der ute.

Hvordan kan Musikk i Innlandet best jobbe for dere i bransjen?

— Jeg synes Innpuls var et veldig positivt initiativ for å skape en møteplass for oss i bransjen på tvers av sjangre og uttrykk. Det bygger miljø og tilhørighet. Så jeg håper det er noe Mii vil følge opp og satse videre på.

Selv hadde jeg ikke et veldig nært forhold til Musikk i Innlandet, men etter Innpuls skjønte jeg at terskelen for å kontakte dere var veldig lav og at jeg kan søke hjelp, råd og støtte hos dere. Det er en trygghet.

Jeg tenker også at Musikk i Innlandet er et viktig bindeledd mellom kunstnere og det offentlige. Det er sjeldent vi har anledning til å snakke om faget og bransjen til f.eks Fylkeskommunen, og det er viktig at politikere får vite hva som rører seg der ute og får kunnskap om hvilke kvaliteter Innlandet har innen kunstfeltet.

Med seg på scenen under Innpuls hadde Bjørn Kåre Odde med seg, Trygve Liahagen (fele), Marius Westling (fele), Lise Voldsdal (bratsj), Carmen Bóveda (cello) og Stian Andreas Egeland Andersen (kontrabass).